Gevonden voorwerpen


Honden en katten vinden het heerlijk om op dingen te kauwen en ze te slopen, helaas slikken ze af en toe ook wat “rare dingen” in.

Hieronder ziet u wat voorbeelden van voorwerpen die we uit het maagdarmkanaal hebben moeten halen omdat ze vastliepen. Dit is een gevaarlijke situatie, de darmen komen op spanning te staan, er kan geen ontlasting meer passeren, dieren gaan braken en willen niet meer eten. Uiteindelijk zal een darmobstructie leiden tot een buikvliesontsteking en als er niets wordt gedaan kan een dier hier zelfs aan overlijden.

DE HYDRO KORREL

 

Deze kat werd aangeboden met braken, sloomheid en niet willen eten. Na een uitgebreid klinisch onderzoek en een röntgenfoto hebben we besloten de kat te opereren en vonden we uiteindelijk de helft van  een hydro korrel in zijn darm. (Hydro korrels worden gebruikt in plantenbakken om de drainage te verbeteren en als opvulling zodat een plantenbak niet te zwaar wordt)

Deze hydro korrel was helaas vastgelopen in zijn darm en kon niet meer voor of achteruit. Gelukkig waren we er op tijd bij en konden we de hydro korrel verwijderen zonder dat de kat er een buikvliesontsteking aan overhield.

Het gaat nu weer helemaal goed met de kat !


DE NAALD EN DRAAD

 

Deze kat liet zijn eigenaar erg schrikken toen hij een naald met draad voor de ogen van de eigenaar oppakte en zo doorslikte. Op de röntgenfoto zie je de naald terug bij het sterretje *

 

Katten zijn dol op draden en bolletjes wol, om te spelen erg leuk maar houdt wel in de gaten dat je kat niets opeet. Draden zorgen namelijk voor het opstropen van de darm. Hierdoor ontstaat er veel schade aan een groot stuk van de darm, met alle gevolgen van dien.

 

Met deze kat gaat alles weer goed, maar draden en naalden worden uit zijn buurt gehouden !


HONDENSPEELTJES 

 

Deze Sint Bernard had een hondenknuffel met een piepertje erin gekregen. Helaas zijn niet alle hondenspeeltjes even veilig !

Nadat de knuffel kapot was gebeten heeft de hond het piepertje wat aan de binnenkant zat opgegeten. Dit is vervolgens vastgelopen in de darm. Gelukkig was bij de operatie de darm waar het speeltje zat nog in goede gezondheid en hebben we het zonder problemen kunnen verwijderen. Het piepertje was alleen al wel een heel groot stuk darm doorgeduwd, waardoor het hele darmkanaal enorm opgerekt/verwijd was en de darmen vol gas zaten. Door deze irritatie was er al sprake van een buikvliesontsteking. 

Gelukkig knapte de hond erg goed op na de operatie !

 

Let dus op als je een hondenspeeltje koopt dat het veilig is en dat er geen dingen losgaan die de hond kan opeten.


OPNIEUW EEN HONDENSPEELTJE

 

Deze Bordeaux dog werd aangeboden met wisselend eetlust en af en toe braken. Op de röntgenfoto waren geen afwijkingen te zien, maar d.m.v. echo werd vastgesteld dat er in de regio van de maag toch afwijkingen zichtbaar waren.

Uiteindelijk vonden we dit speeltje, van ruim 20 cm lengte, terug in de maag. De operatie is geslaagd en de hond maakt het weer erg goed.

 

Hij krijgt niet meer dit type speeltje en moet hij zich op een andere manier vermaken !