Labradors vaak te dik door defect gen


Mei 2016

 

Labradors zijn vaak te dik door een gen dat gedeeltelijk ontbreekt in hun DNA. 

 

Ruim 23 procent van alle labradors mist een deel van een gen dat ervoor zorgt dat hun hongergevoel na verloop van tijd weer verdwijnt.  

Daardoor eten deze dieren meer en bedelen ze vaker om voedsel dan andere honden.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism.

 

Zwaarder

De wetenschappers van de Universiteit van Cambridge onderzochten het DNA van van 310 labradors (gezelschapsdieren en hulphonden) en bestudeerden de medische dossiers van de dieren.

Ze ontdekten dat de honden die een deel van een gen met de naam POMC misten gemiddeld 1,9 kilo zwaarder waren dan soortgenoten die wel over het complete gen beschikten. Deze 'dikke' labradors waren vaker geneigd om actief op zoek te gaan naar voedsel door te bedelen of bijvoorbeeld iets te stelen uit de keuken.

 

Trainen

"Dat voedselzoekende gedrag is dus biologisch verklaarbaar", verklaart hoofdonderzoekster Eleanor Raffan in de Britse krant The Guardian.

Uit de studie blijkt verder dat opvallend veel hulphonden een gedeelte van het gen POMC missen en dus relatief vaak honger hebben. Volgens Raffan is dat geen toeval. Honden die erg gericht zijn op voedsel zijn waarschijnlijk makkelijker te trainen als hulphond.

 

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis