Blaasstenen en Blaaszand bij het Konijn

Blaassteen

 

Baloe is een mannelijk konijn van 5,5 jaar oud. 

 

Baloe kwam op de praktijk met als klacht slecht eten en vermageren.

Het was de eigenaar verder ook opgevallen dat Baloe vaker in zijn hoekje zat om te plassen. Ook viel op dat hij af en toe wat druppels urine verloor. 

 

in eerste instantie hebben we urineonderzoek gedaan, naast bloed zagen we daar ook calcium kristallen in zitten. Omdat Calcium kristallen blaasstenen kunnen vormen was het advies om een röntgenfoto te maken.

 

Op de röntgen foto was duidelijk te zien dat Baloe last had van een blaassteen.

De volgende dag is Baloe geopereerd en is de blaassteen verwijderd.

Baloe is weer volledig hersteld en krijgt ter voorkoming van de vorming van nieuwe blaasstenen nu speciaal calcium arm voer (supreme vet care urinary voer), calcium arm hooi (timothy hooi) en medicijnen om de uitscheiding van calcium in de urine te verminderen.

 

 Blaaszand

 

Konijnen kunnen blaasstenen ontwikkelen, maar ze kunnen ook blaaszand ontwikkelen. Blaaszand wordt net als blaasstenen veroorzaakt door overmatige calcium opname via de voeding. Deze overmaat aan calcium wordt uitgescheiden in de urine, waardoor je of blaasstenen kunt krijgen of dikke inhoud die voelt als zand.

Een konijn met blaaszand kan plas klachten hebben, maar soms is dit niet duidelijk zichtbaar en komt een konijn met huidklachten onder de buik, die ontstaan doordat er urine in de vacht blijft zitten. 

 

 

Met behulp van een röntgenfoto is blaaszand zichtbaar te maken.

De behandeling bestaat uit het onder narcose met een dikke urine katheter doorspoelen van de blaas.

 

Hiernaast zie je dat er dan echt “zand” uit de blaas komt.