Ontworming

Pups moeten erg vaak ontwormd worden, dit in verband met de overdracht van wormeieren via de placenta en de melk van het moederdier. Het ontwormingsschema begint op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, daarna iedere maand tot een half jaar leeftijd.

Bij de volwassen hond word geadviseerd 4 keer per jaar te ontwormen. 

Regelmatig ontwormen is met name erg belangrijk wanneer honden ontlasting eten, rauw voer krijgen en/of jagen. Aangezien worminfecties van dier naar mens (met name jonge kinderen) over kunnen gaan is goed ontwormen ook erg belangrijk wanneer er jonge kinderen in huis wonen. 

 

Honden die naar het buitenland gaan, hebben het risico hartworm op te lopen. Het is voor deze dieren van belang de dag van thuiskomst en een maand later opnieuw te ontwormen. (Wanneer u langer dan 4 weken in het buitenland verblijft geldt een ander ontwormingsschema).


Geef vlooien geen kans!

 

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond of kat zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor het welzijn van uw dier is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

 

Meesterlijke voortplanters

Vervelend en irritant zijn ze, die kleine bloedzuigers. Vlooien gedijen in het voorjaar, de zomer en de herfst zowel buitenshuis als binnenshuis. En omdat huizen bij koud weer verwarmd worden kunnen ze het hele jaar door in huis overleven.  Als vlooien het naar hun zin hebben zijn het meesterlijke voortplanters. Dit betekent vlooieneitjes, -larven en -poppen in uw huis. Door warmte, vochtigheid en beweging in de directe omgeving, kunnen vlooieneitjes zich snel ontwikkelen tot volwassen vlooien.

 

Vlooieneitjes liggen overal

U denkt misschien dat uw huisdier geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening. Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer!

 

Hoe zie ik of mijn huisdier vlooien heeft?

Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje rood-bruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.

 

Voorkom een vlooiencircus

Misschien bent u terughoudend met het gebruik van vlooien- en tekenmiddelen op uw huisdier. Als u niet op tijd behandelt krijgt u wel een heel vlooiencircus in uw huis. En van zo’n vlooiencircus bent u niet zomaar af. Het voorkomen van een vlooiencircus scheelt u en uw huisdier een hoop jeuk en ongemak.

 

Vlooienmiddelen kiezen

U kunt kiezen uit verschillende manieren om vlooien te bestrijden. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. U kunt kiezen voor behandeling elke maand of  voor een langdurige bescherming. Wij geven u graag persoonlijk advies!

Doorbreek de levenscyclus van de vlo

Voorkomen is beter dan genezen. Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dat niet nog een keer meemaken. Wilt u een vlooienplaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken.

 

Uw dier en huis vlooienvrij

Behandel uw huisdier tegen vlooien. Begin op tijd en herhaal de behandeling weer op tijd. Uw woning grondig stofzuigen helpt bij het verwijderen van onvolwassen vlooienstadia uit uw huis. Vergeet de auto niet als u uw huisdier ook wel eens met de auto vervoert.

Was dekens, manden, speeltjes, beddengoed en dergelijke grondig uit.

Bij een stevige vlooienbesmetting kan het noodzakelijk zijn de onvolwassen stadia van de vlo in uw huis aan te pakken met aanvullende sprays.

Let op! Sommige vlooienmiddelen voor honden mogen absoluut niet gebruikt worden op katten. En andersom. Wij geven u graag advies.

 

        Wist u dat...

  • een vlo tot wel 50 eitjes per dag kan leggen en dit wel 100 dagen kan volhouden?
  • één volwassen vlo op die manier meer dan 1.000 nakomelingen kan voortbrengen?
  • eitjes na het leggen uit de vacht rollen en op die plaatsen terechtkomen waar uw hond of kat veel ligt (mand, tapijt, bank, auto)?
  • uit een eitje, na gemiddeld 3 tot 8 weken weer een volwassen vlo ontstaat?
  • vlooien andere parasieten en ziekten kunnen overbrengen, zoals bijvoorbeeld lintworm en de kattenkrabziekte?
  • uw hond of kat allergisch kan zijn voor vlooienbeten?
  • het gemiddeld 2 tot 3 maanden duurt om een vlooienplaag in huis effectief op te ruimen?

Beschermd op pad tegen teken

 

Teken wachten op u en uw huisdier

Teken zijn spinachtige beestjes en komen vanuit het gras, bladeren en

lage begroeiing op mensen en dieren terecht. Daar hechten ze zich vast en starten met bloedzuigen. Zo’n tekenbeet kan ziekteverwekkers overbrengen op mens en dier. De meest bekende aandoeningen zijn borreliose (ziekte van Lyme) en babesiose.

 

Teken komen overal voor

Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Huisdiereigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun huisdier na een bezoek aan de natuur grondig te controleren.

 

 

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw huisdier?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenkaart of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw huisdier, is het belangrijk om middelen tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond of kat te controleren op de aanwezigheid van teken. Om uw huisdier te beschermen, zijn er pipetten (spot-on) beschikbaar, een kauwtablet of een halsband. U kunt kiezen voor een maandelijkse behandeling of voor een langdurige bescherming. Wij adviseren u graag wat voor u de beste oplossing is!

 

       Wist u dat...

  • een teek ziekteverwekkers kan overbrengen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt of de parasiet die babesiose veroorzaakt?
  • de kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?
  • een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?