Maartje


Maartje is een Maine Coon van 1 jaar 9 maanden die op de praktijk werd aangeboden met de klachten braken, vermageren en sloomheid. Aangezien Maartje een nest kittens van 8 weken oud had, dacht de eigenaar dat dit de oorzaak was van het vermageren.
 

Bij het lichamelijk onderzoek werd een dikte in de buik gevoeld. Vervolgens werd met behulp van een buikecho vastgesteld dat Maartje een invaginatie had in haar darmen. Bij een invaginatie schuiven delen van de darm over elkaar heen. Hierdoor wordt de bloedtoevoer van het naar binnen geschoven darmgedeelte afgekneld en zal de darm uiteindelijk afsterven.

 
Dit is een spoedgeval !!! Dus Maartje is direct klaar gemaakt voor de O.K. en onder het mes gegaan. 

 

Aan de foto's hiernaast kunt u goed zien hoe de darmen in elkaar geschoven zitten. De invaginatie was al langere tijd aanwezig. Daardoor was het niet mogelijk om de darmen uit elkaar te duwen, deze poging is te zien op de afbeelding rechtsboven. Het binnenste gedeelte van de darm was al geperforeerd en er was al een buikvliesontsteking.
De dierenarts heeft het stuk darm waar de invaginatie in zat moeten verwijderen en heeft daarna 2 delen darm weer aan elkaar gehecht. 

Het was een zware operatie. Maartje is daarom na de operatie nog drie dagen bij ons op de praktijk gebleven. Ze knapte gelukkig direct op ! Tien dagen na de operatie kwam ze nog een keer terug voor controle. Het verschil is overduidelijk ! Maartje is een pond aangekomen in gewicht en is bijna weer de oude !!!

 

Op het filmpje is goed te zien dat de darm weer tot 'leven' komt. Zodra de invaginatie ertussen uit is gehaald en de darmen weer aan elkaar gehecht zijn komt de darmperistaltiek direct weer op gang. Het darmvlies is hier nog niet aan elkaar gehecht, dat is later nog gedaan.