Wat houdt een castratie in?


Wanneer een castratie?

 

Er zijn diverse redenen om een reu te castreren. De meest voorkomende is dat de reu gemakkelijker in de omgang is en niet snel zijn neus meer zal volgen wanneer een loopse teef in de buurt is. Ook de kans op prostaatproblemen later is aanzienlijk kleiner.

 

Het castreren van een reu kan al vanaf een leeftijd van 6 maanden. Op latere leeftijd castreren is ook mogelijk.

 

Er zijn 2 soorten castratie mogelijk. 

 

1. de chemische castratie 

2. de operatieve castratie 

De prostaat

 

Vaak is bij jonge reuen de prostaat al een probleem. De prostaat kan te groot worden door een ontsteking of tumor. Dit alles gebeurt onder invloed van hormonen uit de bijbal. Door hormonen te spuiten, kan dit tegengegaan worden, dit is de zgn. hormonale of chemische castratie en deze moet iedere 4 tot 5 maanden herhaald worden. Wij zijn een voorstander van een chirurgische castratie bij aanhoudende prostaatproblemen. In tegenstelling tot de mens – waarbij prostaatklachten juist op oudere leeftijd voorkomen – zien we prostaatvergroting bij de hond al vanaf zeer jonge leeftijd. De klachten die ontstaan door de prostaatvergroting, nemen in de regel 2 – 3 weken na de (chemische) castratie af.

 

Chemische castratie

Het Suprelorin® implantaat is een chemische castratie voor honden en fretten. Het Suprelorin® implantaat wordt net als een identificatie chip onderhuids aangebracht door middel van een injectie. De implantaat bevat een stof die de afgifte van twee hormonen (LH en FSH) uit de hypofyse remt waardoor de testikels binnen 14 dagen vrijwel geheel stoppen met de productie van testosteron. Het effect houdt minimaal een half jaar aan. Het product heeft geen bijwerkingen en het implantaat lost vanzelf volledig op.

Chemische castratie kan voor diverse redenen geadviseerd worden:

  • Proeftherapie om vast te stellen of chirurgische castratie zinvol is bij gedragsproblemen.
  • Tijdelijk onvruchtbaar maken van een reu (onvruchtbaarheid na 6 weken.
  • Oude dieren met prostaatproblemen of testosteron afhankelijke tumoren rond de anus.

Voor meer vragen en/of informatie kunt u altijd bij ons terecht.