Waarom steriliseren?


De meeste mensen die een kitten nemen staan er niet bij stil dat het leuke jonge diertje dat zij hebben, al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is. Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer ‘krols’ en gaan katers ‘sproeien’. Poezen worden zeer aantrekkelijk voor katers die ‘op liefdespad’ zijn. Indien geen maatregelen worden getroffen, leiden zelfs kortstondige ontmoetingen tussen beide geslachten, 9 weken later tot gezinsuitbreiding.

 

De verschijnselen van krolsheid bij de poes zijn:

 

- over de grond liggen rollen

-  de poes is zeer aanhalig

- ligt languit met het achterwerk omhoog

- gaat zeer luidruchtig miauwen

- zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan

 

Voorkomen krolsheid 

 

De poezenpil

Krolsheid en ook het krijgen van jongen kunt u tijdelijk voorkomen door het geven van de poezenpil. Deze is bij

 ons verkrijgbaar en moet iedere week worden gegeven. De pillen worden weleens vergeten met een onverwacht nestje tot gevolg. Regelmatig veroorzaken ze suikerziekte, baarmoederontstekingen of kwaadaardige gezwellen van de melkklieren. Dit alles maakt van de poezenpil een sterk af te raden anti-conceptiemiddel.

 

Sterilisatie

Beter is het dan ook om de poes te laten ‘steriliseren’. Door een operatie worden beide eierstokken verwijderd waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt maar ook geen tekenen van krolsheid meer vertoont. De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan een paar uur later weer naar huis. Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen ze al na 10-14 dagen weer krols worden! Het beste is dan de poes ca. 6 weken na het krijgen van de jongen te steriliseren.

 

Voordelen steriliseren

- Geen krolsheden en nestjes meer

- Voorkomen van melkklier tumoren

- Voorkomt ziekten van de baarmoeder

 

Het enige nadeel van steriliseren is dat de poes dikker kan worden. Wij adviseren 25% minder voeding te geven na een sterilisatie, of over te schakelen op een dieet voor gesteriliseerde katten.